Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ostrov Saba – nádherná příroda a čisté moře

Na pouhých 13 kilometrech čtverečních se v severozápadní části Karibského moře rozkládá ostrůvek Saba patřící pod Nizozemské Antily. Ostrov není moc turisticky vytížen a život na něm plyne poklidným tempem. Saba se může pochlubit nádhernou přírodou, čistým mořem plným života a skvělými možnostmi pěší turistiky.

Saba leží v severní části Závětrných ostrovů a je součástí souostroví Malé Antily. Ze všech šesti ostrovů patřících nizozemské koruně je nejmenší. Je skvělou destinací pro dovolenou pro každého, kdo touží po klidném odpočinku a nevyhledává bouřlivý noční život. Ten na Sabě totiž nenajde. Po ostrově je roztroušeno několik malebných vesniček poskládaných z domečků s červenými střechami. Ty jsou shluknuty na strmých svazích zdejších kopců. 

Jako první zahlédl Sabu v roce 1493 Kryštof Kolumbus, ale teprve až za více než sto let u ostrova přistáli první Evropané. Nebylo to ale přistání dobrovolné, u pobřeží ztroskotala jejich loď. První osadu na Sabě založili Holanďané okolo roku 1640. V roce 1655 zavítal na ostrov nechvalně proslulý velšský pirát Henry Morgan. Ten odtud nechal vykázat všechny osadníky, kteří nemluvili anglicky. Během následujících staletí ostrov měnil majitele poměrně často, vždy se tak stalo ale na základě domluvy, nikdy se o Sabu nebojovalo. Možná to bylo také tím, že na ostrově nic, co by stálo za to vlastnit, nebylo. Nacházelo se zde jen několik malých cukrových plantáží a božský klid. 

Povrch ostrova je značně hornatý, krajině dominuje 870 metrů vysoká hora Mount Scenery, která je ještě obklopena skupinou nižších vrcholů a hřebenů. Vnitrozemí ostrova tak působí poněkud rozeklaně. Saba je vlastně neaktivní sopkou se čtyřmi krátery, která zarostla zelení, přesněji řečeno tropickým pralesem. Kdo se na to cítí, může pěšky vyrazit na vrchol Mount Scenery, kam vede 1064 schodů. Prochází se pralesem a podivným světem různě pokroucených trpasličích stromů, které vyrůstají mezi mechy a kapradinami.

Ekonomika ostrova je v současnosti založena především na příjmech z cestovního ruchu. I když Saba není typickou plážovou destinací, protože pláží má jen pomálu, přesto je poměrně hojně navštěvovaná. Vyhledávají ji především aktivní turisté toužící po poznávání. K hlavním lákadlům Saby patří také potápění, v roce 1987 byl v okolí ostrova zřízen mořský park ochraňující nedotčené podmořské prostředí. Většina potápěčských lokalit se nachází na západním pobřeží a jsou označeny bójemi. Podmořský život je zde opravdu jedinečný, k vidění jsou tvrdé i měkké korály, mořské houby a hejna ryb. Podmořské vrcholy přitahují kanice, karasy a rejnoky, skalní stěny padají do hloubky až 300 metrů. Mořský park je částečně financován drobným poplatkem za každý ponor. K ostrovu Saba patří ještě malý neobydlený ostrůvek Green Island ležící severně, který je rovněž vyhledávaným potápěčským rájem. 

Hlavním městem a také administrativním centrem Saby je The Bottom ležící v údolí, po němž bylo město nejspíše také pojmenováno. Holandské slovo „botte“ totiž znamená „mísa“. Město je, stejně tak jako ty ostatní na ostrově, tvořeno malými dřevěnými domky, mezi nimiž můžete najít i sídlo guvernéra Lieutenant-Governor´s Residence. Tento dům je ozdoben balkonem s vyřezávaným zábradlím a doplněn ozdobnou střechou. V centru stojí krásný starý anglikánský kostel. Jinak toho v hlavním městě moc nenajdete, jen několik malých firem, obchodů, barů a restaurací. Přesto The Bottom stojí za návštěvu, je totiž půvabným a poklidným letoviskem, kde se můžete procházet úzkými klikatícími se uličkami a vychutnávat si karibskou atmosféru.

Dalším zajímavým místem na Sabě je záliv Fort Bay, v němž se nachází stejnojmenný přístav, který je nejdůležitější na ostrově. Odtud se po cca 500 schodech dostanete až k přístavu v zálivu Ladder Bay. Předtím, než byla vybudována silnice, toto byla jediná možná cesta, jak se na ostrov a z něj dostat. Všechny věci se musely nosit na zádech a přepravovat vlastními silami. Převážná většina návštěvníků ostrova míří do náhorní vesnice Windwardside, která je ukryta na svahu hory Mount Scenery. Vesničku tvoří tradiční chaloupky protkané změtí uliček. Nachází se zde sice skromné, ale velmi zajímavé Saba Museum, které sídlí v domě, jež v 19. století obýval holandský námořní kapitán. Muzeum seznamuje s historií ostrova a vystavuje předměty, které s tím souvisí.

Ve vzdálenosti asi 1,5 km od Windwardside se uprostřed kopců nachází osada se strašidelným názvem Hell´s Gate, tedy Brána pekel. Významnou stavbou je kostel Holy Rosary Church, který byl postaven před pouhými třiceti lety ve starém karibském stylu. Za ním se rozkládá nákupní centrum, kde je možné pořídit ty nejkrásnější ruční krajky, jejichž tradice sahá do 19. století. Patří k tradičním suvenýrům z ostrova, stejně tak jako podomácku vyráběný kořeněný likér. 

Ostrov protíná jedna hlavní silnice, která je výsledkem odhodlání sabských obyvatel. Silnice se nazývá jednoduše The Road a táhne se napříč ostrovem od zálivu Fort Bay na jihozápadě až po Flat Point na severovýchodě. O výstavbě této silnice se začalo mluvit ve 30. letech 20. století, ale holandští inženýři vyhodnotili stavbu vzhledem ke složitému terénu jako nemožnou. Místní obyvatelé se však již nadále nechtěli pohybovat jen po pěšinkách a oslích stezkách a proto se jeden z nich – Josephus Hassel rozhodl, že začne navštěvovat dálkový kurz pozemního stavitelství. Své nově nabyté vědomosti pak zúročil právě na výstavbě silnice vedoucí skrz ostrov. V roce 1938 byla u Fort Bay stavba zahájena a do hlavního města The Bottom dorazila za pět let. V roce 1951 dosáhla vesničky Windwardside a nakonec byla slavnostně zakončena ve Flat Pointu. Celková délka této klikatící se cesty je 31 kilometrů.

- jap -

Předchozí články z Nizozemských Antil
Bonaire - perfektní dovolená v Karibiku
Ostrov Curaçao

Článek byl zobrazen 7 728 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko